SUPER-CRITIC
PETER EISENMAN & REM KOOLHAAS

Prefață: Brett Steele, Editorul Architecture Words

Traducere: Maria Mănescu
Editor: Pro Cultura Publisher 
București, România, 2020
ISBN 978-606-95083-0-5
Limba: română
118 pag.
Format: 14 x 23 cm 
Copertă suplă și supracopertă
Tipar și legătorie / Printing and binding: Dinasty Books Proeditură și Tipografie, București

Volumul Super-critic face cunoscută în România o conversație de notorietate între Peter Eisenman și Rem Koolhaas, focalizată pe problematica arhitecturii și rolul arhitectului. Cei doi arhitecți sunt recunoscuți pentru practicarea profesiei într-o formă critică și conceptuală, un subiect pe care Super-critic îl lansează spre dezbatere publică, orientând atenția către complexitatea și plurivalența activității arhitecților: proiecte de arhitectură, scrieri, activități academice, conferințe.  Atât Koolhaas cât și Eisenman sunt arhitecți care au debutat prin scris. Amândoi au dezvoltat un discurs diagramatic și au practicat o arhitectură orientată către demontarea convențiilor. Dincolo de aceste asemănări, fiecare se situează, prin proiecte și contribuții teoretice, pe poziții distincte pe care cititorul are posibilitatea să le cunoască într-o formă inedită, comunicate în direct de autorii lor

Volumul surprinde  ineditul  dialogului dintre Peter Eisenman și Rem Koolhaas în cadrul întâlnirii celor doi eminenți arhitecți – care a avut loc în ianuarie 2006, la Londra, la sediul AA, pentru o seară de dezbateri pe teme de arhitectură, ideologie şi oraş. Volumul completează  în mod necesar dialogul celor doi cu dialogul altor două personalități eminente din sfera criticii de arhitectură, Robert Somol și Jeffrey Kipnis. Comentariile acestora din urmă amplifică gradual tensiunea textului, transmițând cititorului starea de urgență pe care o reclamă profesia și pe care, de altfel, titlul o sugerează din capul locului.

Este vorba de un text organizat în mod explicit ca o conversație ce lasă loc constant prezenței celuilalt, și de aici mai departe, inferenței că arhitectura nu înseamnă o relație singulară, ci dimpotrivă, o elaborare complexă care se desfășoară întotdeauna pe mai multe voci. Mai mult, transcrierea conversației păstrează –  prin expresii specifice – “sunetul” vocii arhitecților (un aspect relevant pentru cei care vor să acceadă la profunzimea și subtilitatea unor idei marcante pe care Koolhaas sau Eisenman le-au enunțat de-a lungul ultimelor decenii). Sunt revizitate/discutate prin vocea autorilor înșiși, texte esențiale și proiecte care au marcat și influențat arhitectura ultimelor decenii: S, M, L, XL, Eisenmanual, Delirious New York, Exodus  sau Memorial to the Murdered Jews of Europe,  Max Reinhardt Haus,  City of Culture of Galicia, Wexner Center, Competition entry for the Très Grande Bibliothèque, Jussieu libraries, CCTV, Saitama Gymnasium.

Cartea  se adresează tinerilor arhitecți și studenți, profesioniștilor din domeniu și deopotrivă publicului larg preocupat să înțeleagă aspecte esențiale ale problematicii arhitecturii contemporane și rolul arhitectului. Impactul asupra grupurilor țintă constă în stimularea și creșterea interesului pentru textul de arhitectură, creativitate și inovare artistică/arhitecturală, înțelegerea fenomenului arhitectural în contextul provocărilor societății actuale.

LIBRĂRII / BOOKSHOPS

Libraria Eminescu
Librarium
Cartepedia
Carturesti

BIBLIOTECI / LIBRARIES