WRITING NOT TYPING
Pledoarie pentru eseul de arhitectură
THOMAS WEAVER
ediției bilingvă română – engleză
© by Thomas Weaver 2019
Coordonare traducere și prefață: Mihaela Pelteacu
Traducere din limba engleză: Alexandra Purnichescu
Editor: Pro Cultura Publisher
București, România, 2019
ISBN 978-606-94265-5-5
Limba / Language: română / english
92 pagini / pages
Format / Dimensions: 14 x 23 cm
Copertă cartonată / Hardcover
Tipar și legătorie / Printing and binding: Dinasty Books Proeditură și Tipografie, București
Despre autor
Thomas Weaver este scriitor de arhitectură, profesor şi editor englez, senior editor responsabil cu realizarea publicațiilor departamentului pentru artă şi arhitectură al MIT Press. A ţinut un număr considerabil de prelegeri academice şi este (alături de Alessandra Ponte şi Laurent Stalder), pe lângă alte numeroase eseuri şi convorbiri publicate, autorul următoarelor cărţi: GOD & CO: François Dallegret Beyond the Bubble (2011), AA Files Conversations (2013), Against Research/Model-maker Grimm (2018) şi (alături de Denise Scott Brown), From Soane to The Strip (2018).
Despre carte
Eseul Writing not Typing (subtitlul în limba română: Pledoarie pentru eseul de arhitectură), face parte dintr-un proiect mai amplu al scriitorului de arhitectură, profesor și editor englez, Thomas Weaver. Este vorba despre un cult al eseului, în care o serie de scrieri ale arhitecților, de la Vitruviu până astăzi, sunt examinate dintr-o perpectivă destul de rar întâlnită, și anume forma prozei și calitatea literară a textelor compuse de fiecare dintre aceștia. Pentru a-și susține ideile, autorul recurge la o construcție sofisticată care se sprijină pe o istorie condensată dar fascinantă a scrierilor de arhitectură care îi au pe arhitecți drept autori. Evocarea încă de la început a figurii marelui scriitor american Truman Capote și a distincției pe care acesta o stabilește între două tipuri de scriere, writing – textul studiat și construit cu atenție, și typing – textul neasumat, așternut mecanic în pagină fără nicio emoție – reprezintă cheia de lectură necesară și, mai mult decât atât, stabilește, fără echivoc standardele literare de referință cu care Weaver lucrează pentru a-și construi pledoaria.
Astfel, Writing not Typing, în contextul unei lumi dominate de puterea imaginilor, ne atrage atenția asupra puterii pe care o are cuvântul ce poate crea lumea, poate schimba arhitectura și percepțiile asupra ei, deschizând un drum obligatoriu, pe care arhitecți și editori îl au de făcut împreună, prin cărți și publicații de arhitectură care ar trebui în întregime regândite sau rescrise astfel încât atenția celor care le citesc să fie captată deopotrivă de proză, de frumusețea textului și de idei.
LIBRĂRII / BOOKSHOPS
RECENZII / REVIEWS
Writing not Typing Pledoarie pentru eseul de arhitectură / arh. Ştefan Ghenciulescu / Zeppelin #157 (primăvară 2020)
Sumarul revistei
BIBLIOTECI / LIBRARIES